Hei arvoisa blogini lukija,

olet ehkä miettinyt, miksi en ole vähään aikaan kirjoittanut blogitekstejä. Se johtuu siitä, että olen tässä välissä kirjoittanut kokonaisen kirjan suolistomikrobien merkityksestä terveydelle. Kirjani löytyy kirjakaupoista ja kustantajaltani Kirjapajalta: https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/tuote/suolistomikrobit-ja-terveys/2715462

Suolistosairauksien lisäksi kerron kirjassa suolistomikrobien yhteyksistä väestötasolla yleisiin sairauksiin, kuten lihavuus, aineenvaihdunnalliset sairaudet ja syöpä sekä miten mikrobit voivat aiheuttaa näitä sairauksia, vai ovatko ne vain myytti sairauksien taustalla. Ravitsemus vaikuttaa monin tavoin suoliston hyvinvointiin ja sen vuoksi käyn kirjassa laajasti läpi eri ravintoaineiden ja suosittujen dieettien vaikutusta suolistomikrobeihin. Nykyisten terveystrendien vallitessa on alettu myös nauttimaan erilaisia ”suolistoa helliviä” tuotteita, joita kaupat ovat pullollaan. Siksi kirjoitan myös kriittisesti näistä tuotteista, koska niiden hyvistä vaikutuksista ihmisten suoliston terveyteen ei välttämättä olekaan yhtään tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Sanotaan myös, että suolistossa ovat ihmisen toiset aivot ja se pitää tavallaan paikkaansa, koska mikrobiyhteisö tuottaa paljon aivojen toimintaa sääteleviä molekyylejä. Nämä molekyylit voivat esimerkiksi pitää meidät nälkäisinä tai kylläisinä. On myös mielenkiintoista spekuloida, lisäämmekö itse valloillaan olevaa masennusepidemiaa vaikuttamalla väärien elintapojen ja suoliston kautta aivoihin. Kannattaisiko masennuksesta kärsiessään parantaa ruokailuun liittyviä elintapojaan? Kirjoittamani kirja tarjoaa kauttaaltaan reseptien ja muiden ohjeiden avulla evästystä siihen, miten omien pienien tekojen ja elämäntapamuutosten kautta saattaisi voida kokonaisvaltaisesti sekä aivojenkin kannalta paremmin, kun parantaa suolistonsa hyvinvointia.