Hapatetut tuotteet ja mikrobisto - Kombutsan myytti

Eläviä bakteereja on käytetty ruuan säilömiseen tuhansien vuosien ajan. Viimeaikoina hapatettujen ruokien ja juomien arvostus on ollut uudessa nousussa, kun ihmisistä on tullut terveystietoisempia. Hapatetut tuotteet voivat olla jogurtteja, mutta myös esimerkiksi hapankaalia, kuten suosittu kimchi eli korealainen hapatettu kiinankaali. Vaikka eläinkokeiden perusteella kimchillä uskotaankin olevan terveysvaikutuksia, sellaisia ei ole nähty ihmistutkimuksissa. Itse asiassa päinvastoin, kimchin on osoitettu lisäävän vatsasyövän riskiä epidemiologisissa tutkimuksissa. Kimchin sijaan kannattaisikin varmaan suosia ihan perinteistä hapankaalia, jonka on kyetty osoittamaan lievittävän IBS:n oireita.

Hapankaalin terveyshyödyt on tunnettu jo neljä vuosisataa ennen ajanlaskun alkua. Ja siitä onkin paljon tutkimukseen perustuvia terveyshyötyjä tiedossa. Suuressa suosiossa on ollut viime aikoina myös Kombutsa. Kombutsa on hapatettu juoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Kerrotaan, että se on kehitetty pohjois- Kiinassa noin 220 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja että sitä on nautittu runsaasti Qin dynastian aikana. Kombutsalla on raportoitu olevan paljon terveysvaikutuksia eläinkokeissa suoliston hyvinvoinnin kautta, mutta tietääkseni sen vaikutuksia suolistomikrobistoon ihmisillä ei ole tutkittu.

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris arvioi vuonna 2019 Seura-lehdelle antamassaan haastattelussa, että kombutsan harvat löydetyt terveyshyödyt johtuvat juoman sisältämästä teestä. Teessä tiedetään olevan paljon antioksidantteja. Saris arvioi, että kombutsa ei kuitenkaan välttämättä ole terveellinen. Happamana tuotteena kombutsa liuottaa raskasmetalleja. Tämä voi osoittautua ongelmaksi, jos kombutsa valmistetaan lasiastian sijaan ohjeiden vastaisesti keraamisessa astiassa. Silloin astiasta voi irrota juoman sekaan esimerkiksi lyijyä. Jos ihminen ei ole perusterve, raskasmetallien nauttiminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia.

Olemmekohan me mainonnan uhreja? Ostammeko terveysjuomia vain hypen takia? Kannattaisiko miettiä mihin lanttinsa laittaa, jos noista ei todellakaan ole näyttöä, että tekevät terveydelle hyvää? Nämä ovat vain minun ajatuksiani. Toki moni voi saadan noista hyvän olon ja terveydestä huolehtimen voi saada aikaan kokonaisvaltaisen hyvänolon.

Uusimmat kommentit

09.02 | 17:47

Kiitoksia Satu, hieno yhteenveto :). Minulla on ollut viimeiset pari kuukautta 23/1 dieetti - varmasti ihan älytöntä mutta läskit lähtee :). Terkuin Savelan mielipuoli Tarzan

31.05 | 16:54

Kiitos Satu kun jaksat tehdä kansantajuisia blogeja tärkeästä asiasta! Kaverinikin haluavat kiittää, ja usealla onkin suolistovaivoja tässä iässä. Tsemppiä!

30.04 | 18:35

Hei,
Blogisi on tosi mielenkiintoista luettavaa. Innolla odottelen lisää kirjoituksiasi.

Hyvää kevättä,
Raija

06.04 | 10:30

Hei Anneli! Tuo onkin todella hyvä kysymys. Euroopassa on laitettu pystyyn tutkimuksia, joissa pandemian laajuutta pyritään selvittämään nimeonomaan tutkimalla jätevesiä. Tietoa odotellaan

Jaa tämä sivu