Koronavirus on mullistanut maailman menon vuonna 2020 . Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Niitä on siis aina ollut olemassa ja ne ovat eläneet suhteellisen sopuisasti kanssamme, mutta nyt tämä niin sanottu uusi koronavirus on vaarallisempi kuin aiemmat virukset. On esitetty spekulaatioita siitä, että valoillaan oleva uusi virus olisi tehtailtu laboratoriossa, mutta tiedemiehet ovat kummonneet tuon myytin. Kyllä virus on nykytietämyksen valossa aivan luonnollisen aito ja oikea.
Joulukuussa 2019 alkoi Wuhanin maakunnassa Kiinassa epidemia, jonka aiheuttaja on juuri tällainen uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19. Taudinaiheuttajavirus on nimetty SARS-CoV-2-virukseksi. COVID-19 on nyt levinnyt maailmanlaajuiseksi, minkä vuoksi Maailman terveysjärjestö julisti koronavirusepidemian pandemiaksi maaliskuussa vuonna 2020. Sen lisäksi, että koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, se voi myös saada aikaan oireita suolistossa, kuten ripulia ja oksentamisen. Itse asiassa nykyisten arvioiden mukaan jopa kahdeksallakymmenellä koronaviruspotilaista ilmenee suolisto-oireita ennekuin itse hengitystieoireita. Jotenkin siis suoliston huonovointisuus liittyy alttiuteen sairastua virusinfektioon. Kannattaakin tarkkailla itseään, mutta ei liian neuroottisesti, suolisto-oireiden suhteen. Jos rankkojen suolisto-oiriden jälkeen nousee kuume, on syytä hakeutua nopeasti lääkäriin. Jos suoliston huonovointisuus todella edesauttaa infektion saamista, nyt jos koskaan kannattaa pitää suolistonsa hyvinvoinnista huolta. Näinä aikoina on hyvä muistaa syödä terveellisesti: paljon kuitupitoisia vihanneksia, jotka sisältävät luonnollisia prebiootteja! Liikkuminen myös edesauttaa suoliston toimintaa, eli ei kannata jäädä sohvaperunaksi murehtimaan.
Kiinalaiset tutkijat löysivät seitsemänkymmenen Covid-19 potilaan ulostenäytteestä SARS-CoV-2:n. Tämä tarkoittaa siis sitä, että virus voi levitä myös ruuansulatuskanavan kautta sen lisäksi, että se leviää pisaratartunnan ja kosketuksen välityksellä. Itse asiassa tämä uusi koronavirus näyttäisi elävän suolistossa jopa kauemmin kuin hengitysteissä, koska tutkijat havaitsivat viruksen ulosteissa vielä viikkoja sen jälkeen, kun hengitysnäytteet olivat muuttuneet negatiivisiksi. Eli epidemian aikana erityisesti, joskin hyvin suositeltavaa aina muulloinkin, on ehdottoman tärkeää huolehtia käsien hygieniasta vessassa käynnin jälkeen!! Kun tulet vessasta asioiltasi, hiero saippuaa käsiin huolella ottaen erityisesti huomioon sormien välien pesemisen, huuhtele vedellä saippua huolella pois, kuivaa kätesi ja sen jälkeen sulje vesihana käsipaperilla, eikä kädelläsi. Pidä huolta käsihygieniastasi käydessäsi kaupassa. On hyvä idea pitää jopa kumihansikkaista kaupassa kädessään. Ne voi kassan jälkeen heittää pois. Huuhdo kätesi käsidesillä ennen ja jälkeen maksupäätteen näppäilemistä. Näin toimiminen on oman itsensä ja muiden parhaaksi!
Kiinalaiset tutkijat löysivät myös koronapotilaiden suolesta otetuista koepaloista reseptoria eli suolen pinnalla olevia proteiinimolekyylejä nimeltään ACE2, joihin koronavirus kiinnittyy. Näitä reseptoreita näyttäisi olevan koko ruuansulatuskanavan alueella eli virus voi kiinnittyä suolistossa laajalle alueelle majaillakseen siellä salakavalasti. Sen lisäksi, että tämä angiotensiiniä muuttava ACE2 entsyymi toimii viruksen kiinnittymisessä, se vähentää verenpainetta ja säätelee verisuonten seinämien supistumista.
Useilla koronavirusinfektion saaneilla potilailla ilmenee myös paha bakteerin aiheuttama infektio, joka itse asiassa on ollut monissa tapauksissa infektoituneiden kuolinsyy, eikä itse virusinfektio. Osa tutkijoista ajattelee nyt, että antibioottiresistenteillä bakteereilla voisi olla tässä roolinsa. Olemmeko edesauttaneet viruksen aiheuttamaa tuhoa antibioottien liikakäytöllä? Kirjoittaessani tätä blogia, tutkimuksia aiheesta ei ole vielä valmistunut, mutta niitä todellakin tarvitaan, jotta voidaan ymmärtää viruksen infektiivisyyttä ja sitä edesauttavia tekijöitä. Jos tekijät tunnettaisiin, voidaan mahdollisesti ehkäistä pandemian leviämistä, kun niihin voitaisiin puuttua.
Tällä hetkellä Amerikkalaiset tutkijat ovat tehneet havainnon, että maissa, joissa on edelleen käytössä tuberkuloosirokotus eli Bacillus Calmette-Guerin (BCG), on vähemmän koronavirustapauksia kuin maissa, jossa rokote on jätetty useita vuosia sitten pois rokotusohjelmasta. Laajamittaista tutkimusta kuitenkin tarvitaan, että voitaisiin arvioida, soveltuuko tuberkuloosirokote todella koronavirusinfektion ehkäisyyn.
Hyvä uutinen on, että Suomen Akatemia on laittanut vireille ylimääräisen rahoitushaun huhtikuussa, jonka avulla tuetaan koronavirustutkimusta Suomessa. Jaossa on 8.5 miljoona euroa. Tämä on erittäin hieno teko Akatemialta ja Suomessa on useita huipputukijoita, muunmuassa omassa yliopistossani eli Jyväskylän yliopistossa, jotka voivat koronavirustutkimusta edistää.
Toivotan kaikille jaksamista ja hyvää terveyttä tässä eriskummallisessa tilanteessa!
Anneli Jalkanen
06.04.2020 10:17
Mielenkiintoista! Kuinkahan pitkään ruojake mahtaa elellä jätevesissä?
Satu Pekkala
06.04.2020 10:30
Hei Anneli! Tuo onkin todella hyvä kysymys. Euroopassa on laitettu pystyyn tutkimuksia, joissa pandemian laajuutta pyritään selvittämään nimeonomaan tutkimalla jätevesiä. Tietoa odotellaan
Marja Tiirola
03.04.2020 17:44
Hienoa Satu että olet hasvinut tähän viimeidintä tietoa!
Uusimmat kommentit
09.02 | 17:47
Kiitoksia Satu, hieno yhteenveto :). Minulla on ollut viimeiset pari kuukautta 23/1 dieetti - varmasti ihan älytöntä mutta läskit lähtee :). Terkuin Savelan mielipuoli Tarzan
31.05 | 16:54
Kiitos Satu kun jaksat tehdä kansantajuisia blogeja tärkeästä asiasta! Kaverinikin haluavat kiittää, ja usealla onkin suolistovaivoja tässä iässä. Tsemppiä!
30.04 | 18:35
Hei,
Blogisi on tosi mielenkiintoista luettavaa. Innolla odottelen lisää kirjoituksiasi.
Hyvää kevättä,
Raija
06.04 | 10:30
Hei Anneli! Tuo onkin todella hyvä kysymys. Euroopassa on laitettu pystyyn tutkimuksia, joissa pandemian laajuutta pyritään selvittämään nimeonomaan tutkimalla jätevesiä. Tietoa odotellaan
Iltasanomien toimittaja Merja Asikainen haastatteli minua makeutusaineisiin liittyen (lue juttu tästä: https://www.is.fi/terveys/art-2000009712320.html). Kuten aina Merjan kirjoitukset, juttu oli mielestäni todella hyvä! Se oli IS paperilehdessäkin 2.8.2023. Ajattelin nyt laajentaa lehden uutista aiheesta tieteellisellä tiedolla. Maksatutkijana kiinnostuin erityisesti siitä, että kyseiset makeutusaineet voivat olla vahingollisia maksalle. Sivuan myös niiden vaikutusta suolistoon alla. Toivottavasti hieman mietit luettuasi, että tarvitseeko joku sokerittomia tai muitakaan limsoja, vai voisiko ne korvata vaikkapa vedellä tai terveellisellä mehulla.
Lihavuusepidemian vakavat terveysvaikutukset
Lihavuudesta on tullut maailmanlaajuinen epidemiologinen ongelma, ja Maailman Terveysjärjestön (WHO) mukaan jo lähes kaksimiljardia ihmistä on lihavia (ts. painoindeksi yli 30). Lihavuus tuo mukanaan riskin sairastua rasvamaksaan, ja jopa 90 prosentilla lihavista ihmisistä arvioidaan olevan ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Rasvamaksa on maailman yleisin krooninen maksasairaus, jolla on vakavia aineenvaihdunnallisia ja terveydellisiä seurauksia. Tärkeimpänä, rasvamaksa lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuontitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen. WHO:n tilastojen mukaan 1.5 miljoonaa vuosittaisista kuolemista johtuvat suoraan diabeteksesta, ja 17.9 miljoonaa sydän- ja verisuonisairauksista, jotka ovat yleisin kuolinsyy maailmassa. Jälkimmäiset ovat myös rasvamaksapotilaiden yleisin kuolinsyy. Olisi siis tärkeää ehkäistä näitä sairauksia esimerkiksi oikeanlaisen ravitsemuksen avulla, joka vähentäisi maksan rasvaisuutta. Yllättävä apu voisi löytyä siitä, että vältetään keinotekoisia makeutusaineita.
Painonhallinnassa auttavien makeutusaineiden hyvät ja huonot terveysvaikutukset – keinotekoiset makeutusaineet voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä
Painonhallintaan tähdätessä on tärkeää vähentää ravinnossa olevia sokereja, mikä voi tapahtua korvaamalla ne makeutusaineilla. Mutta tietyissä tapauksissa tästä voi nykytiedon valossa syntyä jopa pahempi terveysriski kuin itse sokerista. Luonnolliset makeutusaineet, jotka eristetään kasveista aiheuttavat harvoin vakavia terveysriskejä. Tällainen on esimerkiksi Stevia, joka ei sisällä kaloreita tai hiilihydraatteja ja on jopa sata kertaa makeampi kuin pöytäsokeri. Stevian on itse asiassa osoitettu jopa suojaavan maksan rasvoittumiselta toisin kuin pöytäsokerin, jonka hajoamistuote fruktoosi useiden tutkimusten mukaan edistää rasvamaksan kehittymistä. Voit lukea alta lisää fruktoosin haitoista ja mistä sitä oikein kehoonsa saakaan.
Luonnollisista makeutusaineista poiketen viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että keinotekoiset makeutusaineet edistävät maksan rasvoittumista ja insuliiniresistenssin lisääntymistä. Tämän vuoksi monet tutkijat ja lääkärit eivät suosittele niiden käyttöä ylipainoisille ja tyypin 2 diabeetikoille. Lisäksi on raportoitu, että keinotekoisista makeutusaineista Asesulfaamikalium eli asesulfaami K (E950) ja sukraloosi (E955) häiritsevät maksasolujen toksiineja eli myrkkyjä ja lääkeaineita hajottavien proteiinien toimintaa. Tietääkseni tuloksia ei ole kuitenkaan vielä todistettu kliinisessä kokeessa.
Sukraloosin on osoitettu ihmistutkimuksissa heikentävän sokerinsietokykyä, mikä pidemmällä tähtäimellä voi edistää tyypin 2 diabeteksen kehittymistä (https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.07.016). Isarelilaisen Weizmann insituutin tutkijat osoittivat myös, että heikentynyt sokeriaineenvaihdunta johtui osaksi suolistomikrobeista. Tutkijat osoittivat tämän siirtämällä sukraloosia nauttineiden ihmisten suolistomikrobeja hiirille, joiden sokerinsietokyky huononi mikrobisiirteen jälkeen. Jo pitkään on tiedetty, että makeutusaineet vaikuttavat epäsuotuisasti meille elintärkeiden suolistomikrobien lajikirjoon. Tutkimusten mukaan, sukraloosi vähentää muun muassa suolistomikrobiston monimuotoisuutta sekä terveydelle hyödyllisenä pidetyn Lactobacillus acidophilus-maitohappobakteerin määrää suolistossa. Sen lisäksi eläinkokeet ovat osoittaneet, että sukraloosi lisää maksan rasvoittumista. Sukraloosia käytetään muun muassa juomien, ruokien, leivonnaisten, jälkiruokien, maitotuotteiden ja säilykehedelmien makeuttamiseen sekä pöytämakeuttajana.
Sakariinia (E954) on alettu käyttää keinotekoisena makeutusaineena ja 1800-luvun loppupuolella. Sitä lisätään sokerin korvaajana moniin virvoitusjuomiin. Niin virvoitusjuomien kuin itse sakariininkin on osoitettu lisäävän maksan rasvoittumista, häiritsevän sokeriaineenvaihduntaa ja edistävän painonnousua. Sakariini myös vähentää suolistomikrobiston monimuotoisuutta, mikä on terveyden kannalta epäsuotuisa ilmiö. Sakariinia käytetään mm. hedelmäsäilykkeissä, mehuissa ja hedelmä- ja marjapohjaisissa jälkiruuissa. Huomiothan, että esimerkiksi täysmehuissa ja marjakeitoissa harvemmin on sakariinia!
Viimeisin tutkimus keinotekoisten makeutusaineiden terveyshaitoista osoittaa, että erytritoli (E968) lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille (https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9). Linkissä olevan tutkimuksen mukaan tämä voi johtua siitä, että erytritoli lisää veritulppien muodostumista. Tutkimus toteutettiin isolla joukolla amerikkalaisia ja eurooppalaisia ihmisiä, mikä lisää tulosten luotettavuutta ja yleistettävyyttä tieteellisesti. Erytritoli on hyväksytty EU:ssa elintarvikelisäaineeksi. Erytritolia pidetään turvallisena, koska sitä saa myös luontaisesti pieniä määriä ravinnosta, mutta totuus on se, että sen lisätty pitoisuus elintarvikkeissa on hyvin paljon korkeampi. Veritulppariskin lisäksi erytritolin on ehdotettu lisäävän syöpätautien riskiä. On hyvin epätodennäköistä, että erytritoli vaikuttaisi heikentävästi meitä eniten hyödyttävään paksusuolen mikrobistoon, koska se imeytyy suurimmaksi osaksi jo ohutsuolesta verenkiertoon.
Suuri ongelma on säädösten puute keinotekoisten makeutusaineiden käytöstä elintarvikkeissa. Esimerkiksi Suomen ruokavirasto määrää, että ne mainitaan tuotteen sisällössä, mutta ei sitä, paljonko niitä on tuotteessa. Sama pätee Amerikan ruokaviraston määräyksiin. Ehkä tähän tulisi yrittää vaikuttaa tai herättää ihmisten tietoutta keinotekoisten makeutusaineiden terveyshaitoista.
Fruktoosi – yksi maksan pahimmista vihollisista?
Fruktoosi eli hedelmäsokeri on sokeri, jota esiintyy luonnollisesti hunajassa
ja kaikissa hedelmissä. Hedelmiä ei kuitenkaan kannata vältellä, vaan
pikemminkin sokeroituja juomia. Niiden on osoitettu väestötasolla olevan
vahvasti yhteydessä maksan rasvoittumiseen ja aikuisiän diabetekseen
(https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1314). Fruktoosi on myös tavallisen
ruokosokerin eli sakkaroosin hajoamistuote. Fruktoosi hajotetaan pääasiassa
maksassa, jossa se aktivoi niin rasvan kuin sokerinkin uudismuodostuksen.
Sen vuoksi se edesauttaa maksan rasvoittumista.
Aineenvaihdunnallisten vaikutusten lisäksi, fruktoosi voi vaurioittaa maksaa
myös lisäämällä oksidatiivistä stressiä. Oksidatiivinen stressi on tila, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Tämä johtaa siihen, että maksassa tulehdustila lisääntyy, mikä edelleen edesauttaa maksan rasvoittumista.
Loppusanat
On hyvä pitää mielessä, että hedelmien sisältämä sokeri ei ole pahaksi, eli ei siis kannata välttää hedelmiä. Hunajakin on terveellistä pienissä määrissä nautittuna. Sokeroituja ja makeutettuja limsoja neuvoisin välttämään. Monet hedelmäkeitot eivät sisällä keinotekoisia makeutusaineita, mutta kannattaa tsekata purkin kyljestä. Nyt varmaan ruokateollisuus suuttuu minulle, mutta Valion marjakeitot sisältävät sekä aspartaamia että asesulfaami K:ta, kun taas esimerkiksi Pirkan marjakeitot eivät sisällä. Toki tässäkin asiassa on hyvää pitää mielessä kohtuus. Jos juot kaksi litraa limsaa päivässä, niin riski aineenvaihdunnallisille sairauksille on varmasti kohtuullinen. Mutta jos syöt puuron kanssa lirauksen marjakeittoa, on asia ihan eri.