ISTUMATYÖ ETÄAIKANA VOI LISÄTÄ UMMETUSTA - MIKÄ AVUKSI?

Istumatyö voi lisätä ummetusta - mikä avuksi?

Omilla pienillä teoilla voi edesauttaa ruuansulatusta ja siten välttää esimerkiksi vatsakipuja, närästystä ja ummetusta. Yksi toimiva keino vähentää ruuansulatuksessa muodostuvia kaasuja ja muita häiriöitä, on syödä esimerkiksi niin sanotusti ajatuksella (mindful eating). Tällä tarkoitan sitä, että istutaan rauhassa alas syömään, laitetaan puhelin, televisio ja muut ärsykkeet pois sekä keskitytään ajattelemaan jokaista pureskeltavaa ruokapalasta. Lisäksi keskitytään syömisen aikana kiinnittämään huomiota siihen, miltä ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu. Vaikka voi tuntua hassulta, niin tutkimukset ovat oikeasti osoittaneet, että mindful syöminen voi parantaa ärtyvän paksusuolen oireyhtymästä kärsivien ruuansulatusongelmia ja suolisto-oireita.

Jos kärsii ummetuksesta, sen hoitoon voi kokeilla luonnollisia laksatiiveja, joiden pitäisi lisätä ulostemassan kulkua suolessa. Marjoista mustikat, mansikat ja karhunvatukat ovat kaikkein kuitupitoisimpia ja siten kuitupitoisina edesauttavat ruuansulatusta. Vaikka palkokasvien syömisen kääntöpuolena voi monilla lisääntyä kaasun muodostus suolessa eli kansantajuisesti piereskely, ovat palkokasvit kuitenkin erityisen hyviä kuidun lähteitä. Kahvikupillinen linssejä, kikherneitä tai papuja voi sisältää jopa viisitoista grammaa kuitua! Kokeile ummetuksen tueksi linssikeittoa chorizomakkaran kera. Pellavansiemenet voivat helpottaa sekä ummetusta että ripulia. Sen lisäksi niissä on paljon sydämen ja verisuonien toimintaa tukevia, hyviä omega 3 rasvahappoja. Vihreälehtiset kasvit kuten pinaatti sekä kaali ovat kuitupitoisia ja voivat edesauttaa monin tavoin suoliston toimintaa.

Omenissa on paljon pektiini nimistä kuitua, joka toimii luonnollisena laksatiivina. Muutamissa tutkimuksissa on osoitettu, että oliiviöljy vauhdittaa suolen toimintaa, osaltaan siksi, että se toimii vähän niin kuin liukasteena ulostemassalle. Koska oliiviöljyllä on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia, kannattaa sitä suosia omassa keittiössään, erityisesti jos kärsii ummetuksesta. Monet ihmiset kokevat, että kahvin juonti vauhdittaa vessaan lähtöä. Se johtuu siitä, että kahvi lisää gastriinin eritystä mahalaukusta. Gastriini on ruuansulatushormoni, joka edistää suolahapon eritystä mahanesteeseen ja sitä kautta nopeuttaa ruuan hajoamista.

Terveystuotteina myytävät chian siemenet ovat hyvin kuitupitoisia, eivätkä ne pilkkoudu suolistossa vaan imevät itseensä nestettä lisäten ulostemassaa ja siten vähentävät ummetusta. Kaksikymmentäkahdeksan grammaa chian siemeniä voi sisältää jopa yksitoista grammaa kuitua. Niitä voi helposti lisätä ihan kaikkiin ruokiin, kunhan vaan muistaa esiturvottaa siemenet. Ehdottoman hyvä keino ruuansulatuksen edistämiseen on myös liikunta, joka lisää suolen liikkuvuutta ja siten nopeuttaa ruuan kulkua ja sulatusta suolistossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että päivittäinen kolmenkymmenen minuutin kävely vähentää ummetusta. Sen lisäksi liikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomme asukkeihin!

Uusimmat kommentit

09.02 | 17:47

Kiitoksia Satu, hieno yhteenveto :). Minulla on ollut viimeiset pari kuukautta 23/1 dieetti - varmasti ihan älytöntä mutta läskit lähtee :). Terkuin Savelan mielipuoli Tarzan

31.05 | 16:54

Kiitos Satu kun jaksat tehdä kansantajuisia blogeja tärkeästä asiasta! Kaverinikin haluavat kiittää, ja usealla onkin suolistovaivoja tässä iässä. Tsemppiä!

30.04 | 18:35

Hei,
Blogisi on tosi mielenkiintoista luettavaa. Innolla odottelen lisää kirjoituksiasi.

Hyvää kevättä,
Raija

06.04 | 10:30

Hei Anneli! Tuo onkin todella hyvä kysymys. Euroopassa on laitettu pystyyn tutkimuksia, joissa pandemian laajuutta pyritään selvittämään nimeonomaan tutkimalla jätevesiä. Tietoa odotellaan

Jaa tämä sivu