”Kansainvälinen Tietoisuus Ärtyvän Paksusuolen Oireyhtymästä”- viikko – Mitä asiantuntijat sanovat?


Mikä IBS? IBS tulee englanninkielisestä termistä ”irritable bowel syndrome”. Se on ikävä toiminnallinen suolistovaiva, joka tekee monen elämästä tuskallista. Tuskaa lisää se, että toimivaa hoitoa ei siihen ei useimmiten ole.


Maailmanlaajuisesti IBS:n esiintyvyys on arviolta jo noin 10 % väestöstä, joista 75 %:lla ei ole diagnoosia. On mielenkiintoista, että tilastojen mukaan kaksi kolmesta IBS-potilaasta on naisia, tai sitten miehet vaan harvemmin valittavat lääkärille vaivoistaan.


Biocodex-yhtiön Mikrobisto-instituutin uutiskirjeessä asiantuntijat kirjoittivat aiheesta (https://www.biocodexmicrobiotainstitute.com/en), ja päätin tiivistää tähän suomen kielelle kyseisten kirjoitusten pääsanoman.


Yleistä IBS:stä


IBS on yleisin suoli-aivo-yhteyteen liittyvä toiminnallinen sairaus, jonka pääpiirteisiä suolisto-oireita ovat vatsakivut, turvotus, ripuli ja/tai ummetus. Suoli-aivo-yhteyden merkityksestä sairaudessa kertoo se, että monilla IBS-potilailla esiintyy ahdistuneisuutta ja masennusta. IBS syndroomana on monimutkainen ja tarkkoja syitä sen puhkeamiselle ei vielä tiedetä. Tiedetään, että geeniperimä voi vaikuttaa, samoin kuin stressi ja vääränlainen ravitsemus, mutta on mahdollista, että myös näiden yhdistelmät ovat sairauden taustalla. Lisääntyvä tutkimustieto osoittaa, että suolistomikrobeilla on näppinsä pelissä IBS:n oireissa. Viereisessä kuvassa on esitetty yleisimpiä syitä IBS:n oireiden syntyyn.